YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜ TELEVİZYON

Yüksek Çözünürlü Televizyon HDTV (High Definition TV)


1993 Yılında temeli atılan HDTV 'nin ne olduğunu öğrenelim.

Bugün kullandığımız televizyon sisteminde ekranda en çok 300-400 çizgi görülebilmektedir.
Bu, 16 mm sinema filmi kalitesine yakın bir resim kaitesidir. Resimde en/boy oranı ise 4/3 'dür. Resmin kalitesini sınırlayan faktör kullanılan frekans band genişliği olup halen kullanılan sistemlerde 3.5 MHz civarındadır. Halbuki bugünkü teknoloji ile yapılan resim tüplerinde 2000 çizgiye kadar varan (altı misli) bir ayırıcılık elde etmek mümkündür. Kullanılan elektronik devreler ise 5 Mhz'den çok daha yüksek bir band genişliği elde etmeye müsaittir. Bu durumda daha yüksek kalitede resim verecek bir TV sistemi kurulmaması için teknolojik bir problem kalmamaktadır. Problem sadece dünyada mevcut milyonlarca cihazın yeni sistem kurulduğu zaman ne olacağı meselesidir.


HDTV sistemi bu yüzden önce stüdyolarda kullanılmaya başlanmış daha sonra yayın için standard bir sistem araştırmasına gidilmiştir. Ancak henüz tek bir dünya standardı üzerinde anlaşma sağlanamamıştır.


Avrupa ortak pazar ülkeleri 1995 yılından itibaren HDTV sistemine geçmeyi planlamaktaydı. Kabul edilen sistemde saniyede 50 yerine 100 resim gönderilicek, ekranda 1250 satır bulunucaktır. Böylece çözünürlük 480.000 noktaya çıkacak ve geniş ekranda hiç bir kırpışma hissedilmeyecektir. En/boy oranının 16/9 olması önerilmektedir. Bu durumda resim kalitesi 35 mm sinema filmi kalitesinde ve ekranlar sinemaskop filimdeki gibi daha geniş olacaktır. HDTV sistemi mevcut PAL/SECAM alıcılarla tamamen uyumlu olacaktır. Yani eski alıcıları olanlar bir adaptör yardıı ile HDTV yayınlarını izleyebilecek ve HDTV alıcıları eski yayınları alabilecektir.



PS ; REKLAMLARIMIZI BOŞ GEÇMEYİNİZ :) TEŞEKKÜR EDERİM