DishPointer

Apple İphone ile Uydu Anteni Kurma



Cep telefonları artık günlük yaşantımızın ayrılmaz bir parçası; öyle ki artık cep telefonları olmadan adım atamıyoruz. Zaman içinde fonksiyonları sürekli genişleyen cep telefonları artık her şeyleriyle küçük birer bilgisayara dönüşmüş durumda. İnternet erişimiyle elektronik postalarımızı okuyor, MP3 müzik dosyalarını dinleyebiliyor, kameralarıyla fotoğraf/video çekip; adres defteri,takvim, alarm vs. gibi özellikleriyle günlük programlarımızı yapıyoruz.


KurmaDishPointerTüm bunların ne kadar faydalı ve keyifliözelliklerolduğunuceptelefon-larının artık hayatımızın her alanında yerleştiğini düşünüyorduk; Ama www.DishPointer.c
om internet sayfasının başkanı Alan hala el atılabilecek başka alanlar kaldığını bize gösterdi. Dish-Pointer, ziyaretçilerin dünyanın bütün bölgelerindeki bütün uyduların azimut ve elevasyon değerlerini hesaplamak için kullandıkları, son derece yararlı ve kullanışlı bir İnternet sitesi. Sitede Google Maps yardımıyla anteni hangi yöne çevirmeniz gerektiğini bile yak-laşık olarak görüyorsunuz. Ama bu yöntemin daha en baştan bir dezavantajı vardı: Burada söz konusu olan bir İnternet sitesi ve bu nedenle doğru değerleri hesaplayabilmek için bir bilgisayara ihtiyacınız var. Kuruluma başlayabilmek için bilgisayarda hesapladığınız tüm değerleri bir kağıda not alıp antenin bulunduğu yere götürmek zorundasınız. Herhangi bir problem ya da aklınıza gelen başka bir uydu için veri gerektiğinde tekrar bilgisayar başına dönmek zorunda kalıyorsunuz. Alan, bu sorunun önemini kavrayarak bu çözümü mobil kılmak adına bu hesaplama yöntemini cep telefonlarına da uyarlamaya karar vermiş. Peki ama bu karardan sonra hangi cep telefonun çalışma platformu olarak seçileceğini beli
rleyen kriterler ne olabilir? Aslında bunu sormak bile yanlış; Alan daha bu işe giriştiğinde aklında Apple İPhone varmış. Bunun tek nedeni büyük dokunmatik ekran, program arayüzü gibi teknik sebebler değil; ama ayrıca İTunes mağazası kullanıldığında masraflarının minimum seviyede tutulabilme olasılığıymış. iTunes store, internet üzerinde programcıların kendi iPhone prog-ramlarını kendi koydukları fiyata satabildikleri Apple tarafından işletilen bir site. İTunes yazılımı ve İPhone, PC ve MAC ile senkronizasyon arabirimi sayesinde, müşteriler istedikleri gibi program arayabiliyor ve beğendikleri bir şey olduğunda bunu bir tıkla satın alıp doğrudan İPhone’a yükleyebiliyorlar. DishPointer’ın şu anda İTunes’da üzerinde satılan iki uygulaması bulunuyor. Bunlardan biri, İnternet sayfasının bir benzeri olan hesaplama aracı, DishPointer Maps; diğeri ise, (Pro ve Lite sürümleriyle) daha siz anten kurulumuna başlamadan bulunduğunuz yerden izleyebileceğiniz uyduları bulan yepyeni bir program.

DishPointer Maps uygulamasını incelemeden önce bu yeni programa daha yakından bakmak istedik ve önce DishPointer Augmented Reality Pro ile biraz vakit geçirdik.




DishPointer Augmented Reality Pro Programı


Augmented Reality, Apple’ın İPhone işletim sistemine sürüm 3.0’dan itibaren eklediği bir teknoloji. Kullanıcı ekranına bilginin getirilmesi sürecine ilişkin bir uygulama. Bunu bir uçağın kokpitinde yükseklik, hız ve yön göstergelerine ben-zetebilirsiniz. İPhone’da dahili kamerayla aldığınız ekran görüntüsünün üzerine yeni bir resimle açıklamaların bindiril-mesi anlamına geliyor. Bu tekniği kullanarak ve yeni İPhone’a entegre edilmiş 3GS pusula ile DishPoin-ter programı belirli bir konumdan alabile-ceğiniz uyduları ve bunların yönünü size gösteriyor. Böylece örneğin önünüzdeki bir ağaç ya da binanın anteninizin uydu ile arasına girip girmediğini, uydunun ağacın üstünde olup olmadığını kolayca görebiliyorsunuz. Programı hemen denedik ve sonuçlar-dan son derece memnun kaldık. Dish-Pointer Augmented Reality programını çalıştırır çalıştırmaz Ana Menü açıldı. İlk işlem, daha sonra ekrandaki görün-tüye bindirilecek olan uyduları seçmek. Programın kendi listesinde 180° doğu ve 177° batı arasındaki neredeyse tüm uydular (hatta uydu yayınları değil de hava durumu verileri yayınlayan 9.4° doğu METEOSAT 8) yer alıyor. Yörüngedeki bazı konumlarda birbirine çok yakın noktalarda birkaç uydu alıcısı olduğu için bu kapsamlı listeyi sadece ilgilendiğiniz uydular kalacak şekilde küçültmek mantıklı bir yöntem olabilir. Aradığınız uydu listede yer almıyorsa, dokunmatik ekranda bir tuşa basarak kolayca ekleyebilirsiniz. Update (Gün-celle) düğmesiyle yayıncının internet sitesinden en güncel uydu listesini de indirebiliyorsunuz.

Tüm uydular seçildikten sonra, ekranda girebilirsiniz hemen istenilen bölge ekrana geliyor. İPhone’un GPS alıcısı ile bulunduğu-nuz yer otomatik olarak konfirme edilip dahili pusulayla kullanıcının hangi yöne bakması gerektiği ve İPhone’un yatay konumu da gösteriliyor. Bu aşamada İPhone’u güney yönünde tutmanız tavsiye ediliyor. Yapmanız gere-ken sadece programdaki durum çubuğunu gözlemlemek. Eğer “Heading 180°” yazısı çıkarsa, İPhone tam güneyi gös-teriyor demektir. Sadece birkaç saniye içinde tüm bilgilerin onaylanmasından sonra, program ekrana alınabilecek bütün uyduları ve hangi yönde oldukla-rını getiriyor. Hatta Clarke Kemeri bile grafiksel olarak gösteriliyor. Antenin bulunduğu yönü de görebildi-ğiniz için ufuk çizgisinin altında mı kal-dığını yoksa bir bina veya ağacın görüşü alanınızı kapatıp kapatmadığını da ekran-dan görebiliyorsunuz. Yatay veya dikey yönde yaptığınız her hareketle birlikte DishPointer penceresinden gördüğünüz verileri ve Clarke Kemeri de otoma-tik olarak yeniden hesaplanıyor. İPhone’u dikey ayarlayarak herhangi bir uyduyu bulduğunuzda, pusulayı kapatabilirsiniz. Böylece istemsiz hareketlerle ekranın değişmesini de önlemiş olursunuz. Bu bahsettiğimiz işlemi sadece İPhone 3GS ile yapabilrsiniz; çünkü sadece bu modelde dahili bir pusula bulunuyor. İPhone 3G ile de bu yapılabilir; ama bunun için bir pusula veya daha önceden monte edilmiş uydu antenine bakarak İPhone’u kendiniz o yöne doğru çevir-meli ve okuduğunuz verileri DishPointer uygulamasına girmelisiniz. Testlerimizde, DishPointer programı mükemmel çalıştı. Gösterdiği hatasız değerlerle vazgeçilmez bir rehber oldu bizim için. Üstelik bu sadece tecrübeli son kullanıcılar için değil, profesyonel anten kurulumcuları için de çok uygun bir program. Profesyoneller sık sık belirli bir noktadan hangi uyduların izlenebi-leceğine birkaç dakika içinde karar ver-meleri gereken durumlarla karşı karşıya kalırlar. DishPointer Augmented Reality prog-ramı bu açıdan çok değerli bilgiler sağ-lıyor. DishPointer programını iTunes mağazısında Pro ve standart sürümlerde satın alabilyiorsunuz. Üreticiğinin belirt-tiğine göre bu iki model arasındaki tek fark, Pro versiyonunda elle uydu eklemek mümkünken standart versiyonunda yeni uydular için progra-mın kendi güncel-lemesini beklemek zorundasınız. Pro versiyonunun bir diğer avantajı da yeni özellikler geliş-tirilirken referans alınması. Diğer DishPointer uygulamasının adı ise DishPointer Maps. Bu uygulama ile www.dishpointer.com internet sayfasın-daki aynı hesaplamaların İPhone’a uyar-landığını görüyoruz.

DishPointer Maps


DishPointer MapsBinlerce profesyonel kurulumca ve neredeyse tüm yukarı bağlantı minibüs-leri tarafından kullanılan yöntem artık çok düşük bir ücret karşılığında İphone kullanıcılarına da açıldı. Artık bunun için bir bilgisayar ihtiyacınız olmadığından ve normal internet sayfasındaki tüm özellik-ler burada da mevcut olduğundan dolayı DishPointer Maps son derece kullanışlı ve esnek bir program. Programı çalıştırır çalıştırmaz GPS sin-yali, UMTS/GPRS İnternet bağlantısı veya WLAN ile bulunduğunuz konum bulunup Google Maps ile ekrana geliyor. Ardından programın üst köşesinde sadece istediği-niz uydunun yörünge konumunu girme-nizle, azimut, elevasyon ve eşik değerleri hesaplanıyor. Kalın yeşil bir çizgiyle antenin hangi yöne bakması gerektiği de yaklaşık olarak gösteriliyor. Google Maps’den bekleyeceğimiz gibi gerektiğinde hari-tayı büyütüp küçül-DishPointer Aug-mented Reality-Uydu Listesitebiliyorsunuz. Göz açıp kapayıncaya kadar anten için gerekli veriler ekrana geldiği gibi yine ekrana bakarak antenin çevrileceği yön de hemen görülebiliyor. Otomatik konum bulma özelliği her-hangi bir sebepten ötürü çalışmayacak olursa, adresinizi kendiniz de girebilir-siniz. En iyi görüntüyü bulabilmeniz için Google Maps’teki tüm harita seçenekle-rini (uydu görüntüsü, cadde haritaları ve ikisi bir arada gibi) kullanabilirsiniz. Eğer anten konumunun hafifçe değiştirilmesi gerekirse, haritadaki işaret dokunmatik ekranda kolayca farklı bir yöne doğru çevrilebilir.

Bu program da testlerimizden beğeni toplayarak çıktı. Özellikle hoşumuza giden ise, programın tüm değerleri İnter-net sayfası üzerinde olduğundan çok daha hızlı hesaplayabilmesiydi. Yalnız şunu unutmamak gerekir ki, tüm bu hesaplama işlemlerinin yapılabilmesi için İPhone’un UMTS/GPRS veya WLAN üze-rinden internete bağlı olması gerekli.