Genişbant nedir ?

Genişbant Nedir ?



Genişbant yeniçağın bir oyuncağıdır. Genişbant sürekli internet bağlantılarında farklı biçimlerde kullanılan bir terimdir. Genişbant telekominkasyon 'da farklı geniş frekanslarda veri transferi yapabilmektir. Bu tam olarak daha fazla bilgiyi bir seferde gönderip, Alabilmemizi sağlar. En basit şekilde genişbant internet bağlantısını örneklemek gerekirse ; Bir otoyol düşünelim ama tek şeritli olsun. Bir seferde sadece bir araba yararlanabilecek. Bu normal yani eski tür dial-up, 56k modemler ile yaptığımız bağlantı türünü yansıtır. Genişbant 'da ise bu şeriti 6 - 7 şerite çıkararak aynı anda 7 arabanın aynı zamanda istediği yere ulaşmasını sağlıycaktır. Daha hızlıdır.

İnternet Bağlantıları




Şu an için geç bir yazı olsada yeryüzünde farklı birkaç adet genişbant bağlantı türü mecvut. Bu zamanlarda uydu internetin yaygınlaşması sırasında bu yazıyı hazırlamak biraz yadırganıcak bir durum. ama öğrenelim bakalım bu genişbant nedir. Genişbant bağlantılar arasında farklar var tabiki bazıları diğerlerinden hızlı. bazıları ise diğerlerine göre daha pahalı. İhtiyaçlarınıza göre, Bütçe ve olabilirliliğinize göre sizin işinize en çok hangi bağlantı türünün yarayacağını bulabilirsiniz.

Bunlar Neler mi ? ;

ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line)



ADSL TÜRKİYE 'de en popüler olan genişbant ticari ve kişisel kaynaklı internet bağlantısır. Telefon bağlantısı olan kişiler ADSL hizmetini alabilirler. ADSL in 512kbps 'den 8 mbit e kadar farklı hızlarda bağlantıları mevcuttur. İlk hizmet başladığında alt yapı desteği ve bu işi bilen profesyonel çalışan azlığından hizmette sıkıntılar yaşanıyordu ama bugün günümüze baktığımızda artık sıkıntısız bir şekilde tam randıman ile çalışıyor. Türk Telekom a minnettarız tabi ama hala yurt dışı bağlantılarımızda yoğum bir sıkıntı yaşıyoruz. Özellikle internetten oyun oynamak isteyen veya oyniyanlar bu konuyu aşabilmiş değil. Belirli ülkere düşük ms (mili seconds - mili saniye ) alabiliyoruz. Almanya, İngiltere, Belçika.. Bazen İtalya. Aylık 20 Lira ile 200 Lira arası bir ücret ödemeniz mümkün seçiceğiniz hıza göre bu değişebilir.

SDSL (Symmetric Digital Subscriber Line)

SDSL 'den kısaca söz edeceğim. SDSL ADSL ile aynı prensipte çalışıyor. Fakat ADSL de upstream yani gönderdiğimiz paketler daha yavaştır. 1mbit bağlantısı olan bir ADSL Müşterisi 512kbps ile Upload yapar. SDSL de ise bu birebir eşittir. 1mbit download hızı olan kişi 1mbit upload hızına sahiptir. Türkiyede bu hizmette başlamış durumda ama pek kullanan yok. veya SDSL olarak geçmiyor. ADSL e zor adapte olan ülkemizde yeni reklam gelirleri ve harcamalar çıkarmamk için bu hizmeti pek kabartmıyorlar. İsteyene Bilene bu hizmeti 10-15 lira ekstra ücret ile sunuyorlar.

Kablo

2004 - 2005 Senesinde bende bir kablo yayını almak istemiştim. Sıkıntısız aylık ücret ile hem internet hemde televizyon yayınlarını alabilecektim. Türk Telekomun başına gelen durum. Aynen Kablo Turksat 'ın Başına geldi. Altyapı yetersizliği ve eleman açıkları yüzünden Kablo gelişemiyor ve istenilen düzeye çıkamıyor. Aksine gerileyip ADSL Müşteri oluyordu Kablo Müşterileri. Kablo İnternet ADSL 'e göre farklar içeriyor. ilk önce ADSL de olduğu gibi Kablo alaiblmek için evinizin bulunduğu mahalle sokakda Kablo alt yapısı oluşturulmuş olması gerekiyor. ADSL de telefon hatları yeterli olabiliyor fakat kablo da bu işin teferruatlı olduğunu açıkca görebiliriz. Kazılar yapılıp binanıza komple kablo sistemi döşenmesi gerekiyor. Pahalıdır.
Ben bu yüzden kablo alamamıştım. Bunu almam için evime gelip 10.000 $ civarında bir mebla ile apartmana bir altyapı çalışması yapmaları gerekiyordu. Türkiye şartlarında 4 Katlı bir binaya bunu uygulatmak neredeyse imkansızdı. Kablo yayınları miliseconds olarak bahsettiğim düzeyde daha hızlıdır ve veriler daha çabuk etkileşime girer. İnternet üzerinden oynanan oyunlarda bunu çok rahat bir şekilde fark edebilirsiniz. Kablo 'nun aylık 30 ile 60 Lira arasında bir ücreti var.

UYDU

UYDU 'da birkaç farklı genişbant internet bağantısı çözümlerinden biridir. Daha çok ADSL ve Kablo gibi bağlantıların olmadığı noktalarda kullanılabilir. Dağlık ve Kentleşmenin olmadığı yerlerde tercih sebebinden öte mecburiyettir. ADSL ve Kablo gibi makul fiyatlara bulamnız imkansızdır. UYDU Bağlantısı için gereken çift yönlü çanak ve bu verileri işliycek ekipman el avuç yakar. 128kbps ile 2mbps arası bir hıza sahiptirler. yerine göre çok kullanışlıdır. Bir ara kendim Türkiye 'de varolan bir firma ile çalışmış ve denemiştim. Kırsal alanlara gidip bunu kullandım. Tuzlu olmasından yana insanda bunu kullanırken uzaydan gelen veriler bir haz uyandırıyor farklı bir bağlantı şekli sağlamdır. Hiçbirşeyden etkilenmez. Bulutlar hariç ;)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder