Sevgili Okurlar

Uydu teknolojisi sadece TV ve radyo yayıncılığında kullanılmakla kalmıyor; uzun bir süreden beri veri iletişiminde de uydu teknolojisinden faydalanılmakta. Ancak, kısa süre öncesine kadar uydu üzerinden veri iletişiminin hedef kitlesi son kullanıcılar değildi. Şimdi artık durum değişiyor, Uydu üzerinden İnternet erişimi son kullanıcı pazarında da hızla büyüyor. Bunun nedeni sadece ucuzlayan teknoloji değil, uydu bantları da nispeten daha ucuz. Sonuç olarak yeni bir sektörün hızla büyüdüğüne şahit oluyoruz. Bu yeni sektörün adı Uydu Üzerinden İnternet.



Yüksek kapasite gereksinimi nedeniyle Uydu Üzerinden İnternet servisleri 20 GHz seviyelerini kapsayan Ka bandını seçmiş durumdalar. Bunun nedeni devasa bant genişliği ve sonuç olarak büyük miktarlarda veri taşınmasını sağlaması; ama öte yandan Ka bandı hava koşullarına karşı daha hassas bir frekans. Örneğin yağmurdan son derece olumsuz etkilenebiliyor. Üzerinde durulması gereken diğer bir problem de kullanıcının veri alma dışında veri de göndermek zorunda oluşu. Çünkü sürekli olarak elektronik posta gönderiyor, internet üzerinde çeşitli formları doldurmak zorunda kalıyoruz. Tüm bu bilgilerin doğal olarak uyduya gönderilmesi gerekir. Burada işe uydu kapsama alanının sınırları giriyor. Kurulumcular için sadece uydudan sinyal almak değil, yörüngedeki kuşa yerden sinyal göndermek de önemli. Bu etkileşimli sinyal trafiğiyle uydu teknolojisi çok daha karmaşıklaşıyor; ama bu onu aynı zamanda daha çekici bir hale getiriyor. Yeni teknoloji, sonuç olarak üreticilere yeni kapılar yeni pazarlar açıyor; çünkü kullanıcılar ve kurulumcular bunla ilgili yeni ekipmanlara ihtiyaç duyuyorlar.

Acemiler bile TV ve radyo için uydu anteni takabilirler; ama Uydu Üzerinden İnternet söz konusu olduğunda durum biraz değişiyor. Ancak profesyoneller bunu yapabilir; çünkü kullanılan ileri teknoloji sokaktaki adam için fazlasıyla karmaşık. Kısacası uydu sektöründe gördüğümüz; aslında genel olarak tüm teknoloji sektörünün genel bir resminden ibaret: Donanım fiyatları sürekli düşerken, müşteri hizmetleri ve bilgi talebi sürekli artıyor. Bu yüzden, Teknolojiyi takip etmek ve yeniliklerden haberdar olmak gerekli...

Sevgilerle..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder